Bezplatné zasílání novinek e-mailem
  • Domů
  • Přidat do oblíbených
  • Mapa stránek
 

Mýty, omyly a pravdy v diabetologii 15.06.12

3772

Objev inzulinu vedl historicky u pacientů s diabetem k opouštění tukových diet a příklonu k dietám sacharidovým. Názory na poměrné zastoupení tří základních živin v dietě se mění, doporučení Americké diabetologické společnosti z roku 1970 uvádějí, že denní příjem by měl obsahovat 60 % sacharidů, 30 % tuků a 10 % bílkovin, tomu víceméně odpovídá i doporučení Ministerstva zdravotnictví ČR z počátku 90. let. Nové standardy České diabetologické společnosti ČLS JEP však budou počítat s tím, že příjem sacharidů by měl poklesnout na cca 45 %, tuky by měly tvořit až 35 % (upřednostněny by měly být polynenasycené mastné kyseliny, respektive omega-3 a mononenasycené mastné kyseliny – MUFA –, které jsou ve vyšším množství obsaženy v olivovém nebo řepkovém oleji) a příjem proteinů by se měl pohybovat mezi 15–20 procenty.

Nejen na tyto skutečnosti upozornil na semináři ve Starých Splavech, jenž se uskutečnil 25. a 26. května a který uspořádala diabetologická centra FN Motol v Praze a FN Plzeň, prof. MUDr. Michal Anděl, CSc., děkan 3. LF UK a přednosta II. interní kliniky 3. LF UK a FN Královské Vinohrady v Praze. „Strava by měla být rozložena do menších porcí a obsahovat hlavně potraviny s nízkým glykemickým indexem, aby nedocházelo k nadbytečné stimulaci sekrece inzulinu,“ uvedl prof. Anděl. Sacharidy by měly být během dne přijímány průběžně – není však zcela jasné, kolik denních dávek je optimálních –, aby se snížilo škodlivé působení postprandiální hyperglykémie na endotel.
V souladu s mottem odborného semináře prof. Anděl také upozornil na několik mýtů souvisejících s dietou. Například poukázal na to, že část vlákniny (rozpustné i částečně nerozpustné) je trávena a z jednoho gramu tak vzniká energie kolem dvou kilokalorií. Důležité je podle něj pacienty s diabetem poučit také o tmavém pečivu, které není vždy celozrnné. Může být totiž barveno karamelem a pak má vysoký glykemický index. Je třeba si rovněž uvědomit, že svaly za normálních podmínek zpracovávají relativně málo glukózy, 20–40 g se uloží v podobě glykogenu a zbytek jako triglyceridy. Jedinec se sedavým způsobem života by tak neměl přijímat více než 200 g sacharidů denně. Pokud se týká tuků, je o nich známo, že zpomalují evakuaci žaludku a ovlivňují rychlost vzestupu glykémie po jídle. Preferovány by tedy měly být tuky typu MUFA, a to za studena, ač jsou relativně stabilní i při vyšších teplotách. Potěšující je trend snižování příjmu trans-tuků v České republice, v poslední době klesl o zhruba
20 procent. Denní příjem cholesterolu, který je obsažen především ve vepřovém mase, ale třeba i v kokosovém oleji, by se měl pohybovat do maximálně 300 mg. Diabetik by měl přijmout 0,8–1 g bílkovin denně, za významný sekretagog inzulinu jsou považovány syrovátkové proteiny, nebo – jak dodal prof. Anděl – také bílá rýže. V závěru přednášky poukázal na nesmyslnost takzvaných diapotravin a připustil, že určitý význam mají potraviny s označením „light“ obsahující o zhruba 30 % tuku méně než běžné výrobky.

Celý článek je publikován 18. června v 25. vydání Zdravotnických novin.

 

Diskuse

Vložit komentář